Vuurwerkangst

Indien uw huisdier erg bang is voor vuurwerk, zijn de feestdagen voor de eigenaar ook een stuk minder prettig. Het is verleidelijk om vlak voor de jaarwisseling nog even gauw een kalmeringstabletje voor uw hond of kat op te halen bij de dierenarts. Echter zijn er betere manieren om deze angst aan te pakken.

Training
Ruim van tevoren starten met training van geluiden, zoals met speciale cd’s kan al zorgen dat de geluiden als minder eng worden ervaren. Hoe meer uw huisdier aan deze geluiden went, hoe minder eng het op de dag zelf is, omdat er herkenning is. Mocht u dit willen dan raden we altijd aan dit in overleg te doen met een hondengedragsdeskundige. Het is belangrijk dat het op de juiste manier wordt aangepakt.

Stress reducerende middelen
Ter ondersteuning zijn er een aantal middelen die u kunt gebruiken, waarvan uw dier rustiger wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tabletten, verdampers voor in het stopcontact of poedertjes. Deze middelen moeten op tijd gestart worden om een goede werking te hebben, bij voorkeur een maand van tevoren.

Tips voor op de dag zelf
Deze tips zijn gemaakt in overleg met een hondengedragsdeskundige:

  1. Creëer een veilige, vertrouwde omgeving voor uw hond.
  2. Sluit gordijnen, zet lichten aan en zet het geluid van de tv wat harder dan normaal om geluiden en flitsen van buiten minder heftig binnen te laten komen bij uw hond.
  3. Indien u visite krijgt, spreek dan met de visite af dat ze de hond zoveel mogelijk met rust laten. U bent de veilige haven, u beschermd en begeleid de hond.
  4. Controleer of alle chipgegevens kloppen. Op de volgende website kunt u het chipnummer invullen en controleren welke gegevens zichtbaar zijn: Chipnummer.nl
  5. Laat uw hond aangelijnd uit, ook de dagen vóór Oud en Nieuw, zo voorkomt u dat de hond kan vluchten bij een schrikreactie. Laat tussen 21.00-01.00 uur op Oud en Nieuw uw hond niet uit. Denk eventueel aan een dubbele lijn om losbreken van de lijn te voorkomen.
  6. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, dit i.v.m. geuren van vuurwerk die al angst kunnen opwekken, maar ook om ontsnappingsgevaar tegen te gaan. Een (bange) hond die schrikt kan opeens via gekke manieren weg proberen weg te komen, zelfs door een (kiep)raam.
  7. Zorg voor afleiding: lekkere kluif of een gevulde Kong. Indien de hond geen interesse heeft, geen probleem, maar dan heeft u het wel aangeboden. Soms kan een hond zo gestrest zijn, dat hij niet kan eten.
  8. Laat uw hond zelf kiezen waar hij/zij wil liggen, zitten en rondlopen. De hond zal een voor hem veilige plek kiezen.
  9. Geef uw hond de nodige steun en troost, negeer de hond niet! Angst kan namelijk niet worden beloond,  u laat hiermee zien dat de hond u kan vertrouwen.

 

Indien u nog vragen heeft, helpen wij u graag verder. We willen voor zowel u als uw huisdieren een prettige jaarwisseling!